25 Kasım 2014 Salı

Mıhlama

Kuymak (Mıhlama) Malzemeleri

Üç - dört yemek kaşığı (varsa köy) tereyağı
Üç - dört yemek kaşığı mısır unu
Bir su bardağı su
Kuymak Peyniri: 150 - 200 gram Trabzon köy (imansız) peyniri, telli (çeçil) peynir veya kaşar peyniri


Kolay Kuymak (Mıhlama, Muhlama, Yağlaş, Havits) Yapılışı Tarifi (Karadeniz)

  1. Tavada tereyağı eritilir ve bir kaç dakika ancak yanmamasına dikkat edilerek kaynatılır. Mısır unu konulup karıştırılarak rengi dönene kadar (yakmadan) kavrulur.
  2. Yağ kendini bırakmaya başlayınca bir bardak soğuk su ilave edilir. Su kaynamaya başladıktan sonra peynir azar azar ilave edilir. 
  3. Eriyen peynir tereyağlı mısır unu ile birleşir. Orta ateşte tereyağı üstüne çıkıp görününceye kadar peynir dibine tutmasın diye ara sıra karıştırılarak pişirilir.
NOT:
  1. Mıhlama peyniri nedir? Mıhlama peyniri nasıl olmalı? Karadenizin yaygın yemeği Kuymakın en önemli özelliği yerken peynirin tellenip sakız gibi uzamasıdır; bu nedenle peynir kalitesi çok önemlidir. Lor veya beyaz peynirden olmaz. İmansız peynir denilen ve Karadenizin kuymak yapılan yöresel peyniri çiğ sütten elde edildiği için alındıktan sonra geniş ve derin bir kabın içine konulup üzerine el yakacak sıcaklıktaki su dökülerek su soğuyana kadar bu suyun içinde bekletilir. Daha sonra istenilen büyüklükte dilimlenir. Kullanılacak olan yere göre bazen hafifçe tuzlanır. Bazen hiç tuzlanmadan küçük buzdolabı poşetlerine konularak derin dondurucuda saklanır. Kullanılacağı zaman önceden buzdolabından çıkarılır. Kuymak peyniri kendi halinde buzu çözüldükten sonra kullanılır.
  2. Ayrıca "fırın kurusu" adıyla ifade edilen fırınlanmış mısır unu ile de yapılabilir. Ancak kavrulmamış mısır unu bir çok damağa daha uygun gelebilir. "Zumur" usulünde mısır unu yerine bayat mısır ekmeğinin ufalanmış hali kullanılır. 



  3. Su yerine su süt karışımı kullanılabilir. Tereyağı yerine kaymak (Artvin) kullananlar da vardır. Peynir tuzsuz ise ve istenirse biraz tuz ilave edilebilir.
  4. Sıcak olarak yenilir. Yenilecek kadar yapılması iyi olur; soğumuş kuymağın tekrar ısıtılarak yenilmesi lezzet açısından uygun değildir. Varsa bakır sahan kullanılabilir. Muhlama kahvaltılarda çay ve taze ekmekle beraber sunulabildiği gibi Rize'de ramazan iftar menülerinde de tercih edilir.
  5. Mıhlama ile kuymak arasındaki fark: Yöresel isimlendirme farkıdır. Yapılış tarzı çeşitliliği isimlendirme farkı ile birebir örtüşmemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder